Δευτέρα 6 Ιουλίου 2009

Δεν πληρώνω! Δεν πληρώνω! Λίγα Λόγια πριν την παράσταση...


Μια από τις προσεχείς παραστάσεις που θα φιλοξενήσει το υπαίθριο θέατρο του νησιού μας είναι του Ντάριο Φο , 'Δεν πληρώνω! δεν πληρώνω!΄. Το έργο ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Κώστα Αρζόγλου, με κεντρικό πρωταγωνιστή τον Πάνο Σκουρολιάκο. Τους υπόλοιπους ρόλους ερμηνεύουν οι: Μαριάνα Τουμασάτου, Ηρώ Λούπη, Νίκος Ορφανός, Περικλής Αλμπάνης και Δημήτρης Λιακόπουλος.

Σαφώς το 'Δεν πληρώνω...' είναι ένα θεατρικό έργο με σαφή πολιτική και κοινωνική διαμαρτυρία, δημιουργημένο στην Ιταλία του '70. Πρόκειται για μια φάρσα που κρύβει την πικρία του Ντάριο Φο για τις κοινωνικοπολιτικές συνθήκες τόσο στο παγκόσμιο, όσο και στο ενδο-κρατικό επίπεδο. Η δραματουργικά αναφερόμενη 'αυτοδιαχείρηση', ήταν ένα κίνημα το οποίο εμφανίστηκε στην Ιταλία κατά τη δεκαετία του '70 και πρόκειται για την ελεύθερη απόκτηση εμπορικών προιόντων με αντίτιμο που οριζόταν από την προσωπική δυνατότητα του καθένα.

Η σύγκρουση του Ντάριο Φο με το 'σύστημα' ξεκίνησε όταν ο ίδιος ήταν ακόμα παιδί, αφού η οικογένειά του έλαβε ενεργό ρόλο στην αντιφασιστική αντίσταση. Όταν στρατολογήθηκε ο ίδιος, κατάφερε να αποδράσει και να κρυφτεί για το υπόλοιπο του πολέμου.

Όταν γνώρισε τη Φράνκα Ράμε, σύντροφο και συνεργάτιδά του, η θεατρική δραστηριότητά του είχε εδραιωθεί για τα καλά. Το πρώτο θεατρικό έργο το οποίο προκάλεσε τις αντιδράσεις της εκκλησίας και της κυβέρνησης είναι το 'Δάχτυλο στο Μάτι'.

Κατά τη δεκαετία του 1960 ασχολείται τόσο με τον κινηματογράφο, όσο και με την τηλεόραση. Σε μια σειρά στην κρατική RAI, ο Φο παρουσιάζει τη ζωή των απλών ανθρώπων...αλλά και τη δολοφονία μιας δημοσιογράφου από τη Μαφία. Τότε αυτός και η Ράμε δέχονται απειλητικά μηνύματα για τη ζωή τους, αλλά το κυριότερο είναι ότι οι πολιτικοί έκαναν σαφή την ενόχλησή τους από τις δηλώσεις τους. Η λογοκρισία ήταν γεγονός: Η RAI διέκοψε το πρόγραμμα και απαγόρευσε στο ζεύγος να ασχοληθούν με την τηλεόραση για δεκαπέντε χρόνια.

Η προσεχής παρουσία τους στα θεατρικά δρώμενα ενοχλεί ακροδεξιές ομάδες ,με συνέπεια οι επιθέσεις στο πρόσωπό τους να είναι φαινόμενο συχνό και συνηθισμένο. Η θεατρική τοποθέτησή τους κατά του πολέμου του Βιετνάμ τους στερεί τη visa για Αμερική, λόγω ασέβειας!Το 1973 μετακομίζουν στο Μιλάνο. Όταν ο Φο άσκησε κριτική στην αστυνομία σε ένα από τα έργα του, ακολούθησαν αστυνομικές επιδρομές και η λογοκρισία αυξήθηκε. Στις 8 Μαρτίου μια νεοφασιστική ομάδα απήγαγε την αγαπημένη του Φράνκα Ράμε, βασανίζοντάς την και βιάζοντας την. Η Ράμε σαν πιο δυνατή από ποτέ επέστρεψε στη σκηνή μετά από δύο μήνες με νέους αντιφασιστικούς μονολόγους. Μετά από λίγα χρόνια γράφει το 'Δεν πληρώνω! Δεν πληρώνω!'
Κ.Ζ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου